Banca centrală a Turciei a vândut echivalentul a 2,25 miliarde de dolari într-o singură zi, o sumă record reprezentând 5% din rezervele valutare nete ale instituţiei, pentru a susţine lira turcească în condiţiile în care ţara încearcă să depăşească turbulenţele recente de pe pieţele financiare, scrie The Wall Street Journal.
Acţiunea a constat din şapte licitaţii consecutive efectuate într-o singură zi, de asemenea un record pentru banca centrală. Intervenţia subliniază alegerile dificile pe care autorităţile din diverse părţi ale lumii sunt nevoite să le facă din cauza schimbării de dispoziţie a investitorilor în contextul semnalelor trimise recent de Rezerva Federală a SUA că va închide robinetul cu lichidităţi ieftine.
Monedele naţionale, acţiunile şi obligaţiunile economiilor emergente, din India până în Turcia şi Brazilia, au beneficiat de măsurile de stimulare economică aplicate de băncile centrale ale ţărilor avansate. Managerii de fonduri s-au îngrămădit să intre în economiile în curs de dezvoltare în căutarea unor câştiguri mai mari deoarece programele de achiziţie de obligaţiuni a dus la creşterea preţului obligaţiunilor şi la scăderea randamentelor acestora pe pieţele dezvoltate. De asemenea, politicile monetare relaxate ale băncilor centrale au făcut ca pentru investitori aceste pariuri să fie mai ieftine. Acum, robinetele cu lichidităţi se închid, iar investitorii se retrag de pe pieţele cu randamente ridicate precum Turcia. Din aceste cauze monedele naţionale ale acestor ţări se depreciază în raport cu dolarul şi amplifică riscurile inflaţioniste.
Banca centrală a Turciei a vândut echivalentul a 2,25 miliarde de dolari într-o singură zi, o sumă record reprezentând 5% din rezervele valutare nete ale instituţiei, pentru a susţine lira turcească în condiţiile în care ţara încearcă să depăşească turbulenţele recente de pe pieţele fin