3.650 la Poşta Română, 929 la Oltchim, 430 la Combinatul Chimic Amurco, 147 la Mechel... Nu sunt steagurile lui Caragiale, ci doar câteva dintre disponibilizările anunţate în ultimul timp. Unii au primit deja preavizele, altora le vor fi înmânate spre toamnă. Concedieri sunt preconizate şi în rândul funcţionarilor din ministere, iar circa 60.000 de posturi vacante urmează a fi desfiinţate. Premierul Victor Ponta se laudă însă cu crearea de locuri de muncă, gândindu-se probabil cu nostalgie la milionul de locuri de muncă promise înainte de a se instala la putere.
Noi şi noi disponibilizări sunt anunţate aproape în fiecare zi din diferite domenii şi părţi ale ţării, dar premierul şi membrii Cabinetului său nu văd în aceasta nici un motiv de îngrijorare. Ba chiar rezultă din unele declaraţii o oarece bucurie că oamenii se vor înscrie voluntar pe lista disponibilizaţilor şi vor pleca acasă cu bani, din plăţi compensatorii, indemnizaţie de şomaj şi altele. De pildă, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, spunea, referindu-se la situaţia de la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă, că sunt „foarte mulţi care s-au înscris deja“ şi că „în acest mod facem restructurare“. Întrebat ce înseamnă „foarte mulţi“, ministrul liberal a răspuns că sunt „mii“, dar a ţinut să precizeze că are un obiectiv: „să nu dăm nici un om afară şi să rămână fără venituri“.
Disponibilizări au fost anunţate şi la Poşta Română: 3.650 de salariaţi, reprezentând 11,4% din personal. Concedierile se vor face într-o singură etapă, în prima decadă a lunii septembrie, lista finală cu nume urmând a fi finalizată la sfârşitul lunii august. Tot atunci se vor stabili şi salariile compensatorii cuvenite fiecăruia (între 3 şi 30 de salarii, în funcţie de vechime). Reamintim că Poşta Română trebuia să fie privatizată în cursul acestui an, dar nici un investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până l