Aproape o treime dintre români spun că au dat mită în sistemul sanitar, arată raportul organizaţiei Transparency International. Documentul susţine că 65% dintre români consideră că fenomenul corupţiei în general s-a amplificat în ultimii doi ani.
Cercetarea s-a făcut în 20 de ţări europene, iar dintre cele 1.000 de persoane chestionate, cei mai mulţi europeni, 12 procente, afirmă că au dat mită în domeniul serviciilor de sănătate. În cazul României, procentul celor care spun că au dat mită în sistemul sanitar este de 27%, românii situându-se pe locul trei după lituanieni şi slovaci. De asemenea, 13% din români spun că au dat mită în sistemul judiciar, iar 11% au dat mită pentru servicii funciare. Urmează în ordine poliţia (9%), educaţia (7%), serviciile de registratură şi autorizaţii (6%) şi la egalitate, cu 1%, românii care spun că au dat mită în domeniile utilităţilor şi taxelor.
În ceea ce priveşte percepţia corupţiei, România se situează pe poziţia a şasea după Portugalia, Franţa, Cipru, Spania şi Marea Britanie şi peste media Uniunii Europene, de 52%. De asemenea, procentul celor care cred că nivelul corupţiei a rămas acelaşi este de 27%, în timp ce 8% consideră că a scăzut.
Corupţia în sectorul public
De asemenea, românii se numără printre cetăţenii UE care consideră că problema corupţiei în sectorul public este una foarte serioasă. În acelaşi context, românii consideră, în proporţie de 63%, că relaţiile personale sunt foarte importante în soluţionarea unor probleme în sectorul public, România situându-se totuşi pe locul al 16-lea dintre cele 20 de ţări europene în care s-a desfăşurat sondajul, dar foarte aproape de media uniunii.
Majoritatea cetăţenilor UE consideră că partidele politice sunt cele mai afectate de corupţie, urmate de parlament, oficiali, mediul de afaceri, presă, sistemul judiciar, poliţie, sistemul medical,