Eventualele beneficii şi prejudicii pentru sănătate ale suplimentelor de vitamine fac de mult timp obiect de disputa intre specialisti. Unii experţi consideră că actualele produse alimentare nu ne pot furniza cantitatea necesară de oligoelemente şi se impune consumul unor suplimente de vitamine în acest sens. Alţii pun la îndoială însăşi ideea că suplimentele de vitamine sunt benefice şi că ar putea îmbunătăţi starea de sănătate a omului.
Un recent studiu, realizat de cercetători elveţieni, a demonstrat că vitaminele C şi E consumate în exces reduc speranţa de viaţă cu un sfert. Este adevărat, precizeaza Daily Mail, experimentul s-a realizat pe rozătoare, nu pe oameni. Concret, observaţiile s-au facut pe şobolanii din subfamilia Arvicolinae. O parte din rozătoarele au primit o alimentaţie obişnuită, restul una imbogatita cu vitamine C şi E. Teoretic, doze mari de antioxidanţi în dietă încetinesc procesul de îmbătrânire, iar şobolanii din această subfamilie trăiesc intre 500 si 600 de zile. Dar vitamele administrate au avut un efect contrar, speranta de viata fiind redusă cu 25% în cazul şoarecilor care au primit suplimente de vitamine.
'Când am pornit cercetarea noastra, ne aşteptam ca speranţa de viaţă a şobolanilor să crească, aşa cum s-a întâmplat cu rozătoarele dintr-o cercetare anterioară. Şi am fost foarte surprinşi când acest lucru nu s-a întâmplat', a recunoscut profesorul Colin Selman, de la Universitatea din Glasgow. Potrivit acestuia, rezultatele arată că dozele mari de antioxidanţi au efecte diferite în funcţie de specie.
Cele mai populare suplimente de vitamine în rândul britanicilor sunt C, E şi beta-carotenul - un pigment conţinut în morcovi, roşii şi broccoli. Aproximativ zece milioane de oameni din Marea Britanie consumă în mod regulat aceste vitamine. Dar experţii trag un semnal de alarmă: nu de puţine ori, pastilele conţin