MAE salută, într-un comunicat remis marţi, faptul că Marea Cameră a CEDO a decis că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins, în 2008, înregistrarea unui sindicat al preoţilor - "Păstorul cel Bun".
Ministerul Afacerilor Externe salută faptul că, astăzi, 9 iulie 2013, Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în hotărârea adoptată în cauza Sindicatul "Păstorul cel Bun" c. României a constatat că statul român a respectat prevederile articolului 11 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Convenţia), referitor la libertatea de întrunire şi asociere. Sesizarea Marii Camere a fost făcută de Guvernul român, care a contestat hotărârea pronunţată anterior de o Cameră a CEDO în ianuarie 2012.
"Cauza are la bază o plângerea prin care se invocă faptul că refuzul Tribunalului Craiova de a înregistra sindicatul reclamant, format în majoritate din preoţi din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ar constitui o încălcare a libertăţii de asociere. La data de 31 ianuarie 2012, o Cameră a CEDO a pronunţat o hotărâre nedefinitivă prin care a constatat că motivele care au stat la baza deciziei tribunalului naţional nu justifică refuzul de înregistrare a sindicatului, constituind astfel o încălcare a articolului 11 din Convenţie, precizează MAE.
Urmare a admiterii cererii de trimitere a cauzei către Marea Cameră formulată de Guvernul român şi după reanalizarea fondului, Marea Cameră a concluzionat în hotărârea definitivă pronunţată marţi că refuzul instanţei naţionale de a înregistra sindicatul reclamant este justificat, constituind o aplicaţie a principiului autonomiei cultelor religioase, potrivit căruia comunităţile religioase au dreptul de a se organiza în mod liber, potrivit propriului statut, se mai arată în comunicat.
MAE afirmă că "s-a pus accentul pe oblig