Într-o intervenţie fără precedent, banca centrală a Turciei a vândut echivalentul a 2,25 miliarde de dolari într-o singură zi, o sumă record reprezentând 5% din rezervele valutare nete ale instituţiei, pentru a stopa căderea lirei turceşti produsă de turbulenţele apărute pe pieţele financiare din cauza celor mai ample proteste din ultimele decenii şi a perspectivei că în SUA va fi închis robinetul cu lichidităţi ieftine.
Intervenţia a constat din şapte licitaţii efectuate într-o singură zi, de asemenea un record pentru banca centrală, scrie The Wall Street Journal. Recordul precedent, de 750 de milioane de dolari, a fost stabilit în 2011.
Lira s-a depreciat cu aproape 9% în raport cu dolarul de la sfârşitul lunii aprilie. Înaintea intervenţiei moneda atinsese minimul record faţă de dolar, de 1,9734 lire pentru un dolar la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de luni. Ulterior lira a început să se aprecieze. De la sfârşitul lunii mai, când ţara a fost zguduită de cele mai ample proteste antiguvernamentale din ultimele decenii, lira s-a depreciat cu 6%, potrivit agenţiei Thomson Reuters.
„De acum vom începe o politică puternică de înăsprire monetară adiţională“ se arată într-un comunicat al băncii centrale, unde se precizează că înăsprirea va fi „puternică, substanţială şi temporară“.
Singura alternativă viabilă pentru autorităţile turce ar fi fost majorarea ratelor de dobândă, spun unii analişti. Însă banca centrală este reticentă în a recurge la această măsură de teamă că va frâna deja lenta creştere economică.
Un fapt de asemenea ieşit din comun, guvernatorul băncii centrale turce Erdem Basci a participat luni la o întâlnire cu economişti prezidată de obicei de secunzii săi. Participanţii spun că Basci a încercat să-i asigure că banca centrală are la îndemână uneltele necesare pentru a face faţă presiunilor economice. El a indica