Una din patru persoane din întreaga lume au dat mită în ultimele 12 luni în interacţiunile cu instituţii şi servicii publice-cheie, iar poliţia şi instanţele judecătoreşti sunt considerate cele mai predispuse la corupţie, scrie CNBC.
În cel mai amplu sondaj internaţional pe tema corupţiei realizat de agenţia Transparency International, peste jumătate din persoanele chestionate sunt de părere că fenomenul corupţiei s-a amplificat în ultimii doi ani. La sondaj au participat peste 114.000 de persoane din 107 ţări.
Studiul a fost realizat într-o perioadă în care furia publică faţă de corupţie şi guvernele care îşi urmăresc propriul interes creşte tot mai mult, din Brazilia până în Egipt şi Turcia. Acesta a evidenţiat că faţă de liderii politici predomină un sentiment de neîncredere acută. În 51 de ţări partidele politice sunt văzute ca fiind cele mai corupte entităţi şi 55% dintre cei chestionaţi cred că acţiunile guvernului sunt motivate de interese speciale. În raport se menţionează că „la nivel mondial partidele politice, motorul democraţiei, sunt considerate cele mai corupte instituţii“.
Înaintea declanşării crizei financiare din 2008, 31% dintre persoanele chestionate au spus că eforturile guvernelor de combatere a corupţiei sunt eficiente. Anul acesta, doar 22% mai cred că acţiunile guvernelor sunt corespunzătoare. Directorul Transparency International, Huguette Labelle, spune că politicienii trebuie „să trateze cu seriozitate acest apel al cetăţenilor împotriva corupţiei“. „Este necesară o conducere puternică, mai ales din partea guvernelor G20. În cele 17 ţări chestionate din G20, 59% din respondenţi au afirmat că guvernul nu este eficient în combaterea corupţiei“ a adăugat aceasta.
Aproximativ 27% din cei care au participat la sondaj au spus că au dat mită când au avut de-a face cu instituţii şi servicii p