Localnicii din Gheorghe Doja au lansat în pieţele din România un nou brand, „pepenele de Doja“, provocaţi de succesul pe care l-au avut, de-a lungul anilor, faimoşii bostani ai oltenilor din Dăbuleni, judeţul Gorj. Tentativa agricultorilor ialomiţeni a avut succes, iar în prezent pepenele galben, vărgat sau pur şi simplu verde face furori în pieţele şi în magazinele din cele mai mari oraşe ale ţării.
De la Constanţa la Bucureşti şi de la Ploieşti la Braşov, românii au ca o alternativă dulce şi pepenii cultivaţi în Gheorghe Doja, iar agricultorii din localitate sunt chiar convinşi că au reuşit să îi învingă pe olteni în războiul care are loc la tarabă. „Vă spun eu că i-am bătut pe olteni.
Vin de la Dăbuleni şi se aşază lângă noi la tarabă, dar clientul tot de la noi cumpără, domnule! Zic că sunt mai dulci ai noştri şi mai buni“, îşi laudă bostanii dojanul Ştefan Călţea (40 de ani).
Anul acesta şi-a cultivat cele 300 de hectare doar cu pepeni vărgaţi, despre care spune că sunt cei mai căutaţi pe piaţă. Mai mult, abia a scos primele kilograme la vânzare şi angrosiştii au dat năvală. „A venit un domn de la un supermarket din Bucureşti. Nu zic numele, că fac reclamă, aşa am văzut şi eu la televizor că zic ăia. I-am spus că-i dau cu un leu kilogramul. Am bătut palma şi a cumpărat de la mine“, adaugă agricultorul.
PARADISUL BOSTANILOR
Anual, la Gheorghe Doja sunt cultivate cu pepeni aproximativ jumătate din cele 5.000 de hectare de teren agricol care se află pe raza localităţii, iar producţiile depăşesc chiar şi 15 tone la hectar.
Marian Donose (45 de ani) a investit în cele câteva hectare pe care le are aproximativ 30.000 de lei. Totuşi, este încrezător că îşi va recupera investiţia, iar anul trecut a avut cea mai bună recoltă.
„Am scos cam şase tone la hectar. Am vândut pepeni din i