Douăzeci şi unu de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă au fost ridicaţi ieri de procurorii DIICOT. Acuzaţii, printre care cinci directori de filiale, sunt suspectaţi de evaziune fiscală într-un dosar al cărui prejudiciu este estimat la şase milioane euro şi care ar fi fost produs în doar şapte luni. Cu toţii au fost ridicaţi cu ocazia percheziţiilor făcute la sediile a nouă din filialele firmei, mai precis la una din Bucureşti şi câte una din Bihor, Cluj, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sibiu şi Vaslui.
Conform surselor citate, alături de cei 21 de funcţionari ai BCR Asigurări de Viaţă au fost ridicaţi şi 23 de administratori ai unor societăţi comerciale. Nu mai puţin de 166 de percheziţii au avut loc în Bucureşti şi în 26 de judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea) la locuinţe şi la sediile a 112 firme, precum şi la sediile unor filiale ale BCR Asigurări de Viaţă, pentru destructurarea acestor adevărate grupări specializate în evaziune fiscală.
La acţiunea în forţă au participat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Târg-Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la B.C.C.O Târgu-Mureş.
Fraudă ingenioasă
Potrivit unui comunicat al DIICOT, modul de operare al organizaţiei este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare,