Un fost manager de la Metropolitan Museum of Art din New York a anunțat cǎ ȋntrucȃt sunt plǎtiți şi în funcţie de sumele colectate la intrare, casierii sunt ȋncurajați de conducere sǎ nu dezvăluie vizitatorilor faptul că preţul de intrare poate fi chiar şi de un singur cent.
Din 1970, orice persoană care vizitează Metropolitan Museum of Art poate “să plătească oricât doreşte, dar trebuie să plătească totuşi ceva”, potrivit documentelor oficiale depuse la Curtea Supremă din Manhattan. Casierii din instituţia newyorkeză erau descurajaţi să dezvăluie vizitatorilor faptul că preţul minim de intrare în muzeu este de un cent, a spus fostul manager Gerard Lee Jones.
Gerard Lee Jones a făcut această dezvăluire într-o serie de documente oficiale depuse la tribunal la sfârşitul lunii iunie, într-un proces iniţiat cu scopul de a anula taxa de intrare “recomandată” de muzeu, care este în prezent de 25 de dolari pentru vizitatorii adulţi. Astfel, renumitul muzeu newyorkez îi înşală pe vizitatori şi încalcă o lege a statului New York din anul 1893 care stipulează că Muzeul Metropolitan trebuie să fie deschis, în mod gratuit, cinci zile pe săptămână, în schimbul folosirii gratuite a terenului municipalităţii.
Gerard Lee Jones spune că a lucrat în acest muzeu din 2007 până în 2011, în calitate de supraveghetor al încasatorilor. Aceştia erau instruiţi să nu îi informeze niciodată din proprie iniţiativă pe vizitatori în legătură cu faptul că pot să plătească o sumă mai mică decât taxa de intrare “recomandată”.
În anul fiscal care s-a încheiat în iunie 2012, încasările din bilete au adus muzeului newyorkez 37,8 milioane de dolari, o sumă care reprezintă 16% din veniturile anuale ale instituţiei. Muzeul Metropolitan a adoptat politica “plăteşte cât doreşti” în 1970, ca reacţie la creşterea costurilor de întreţinere şi a scăderii finanţării alocate de municipalit