32 de tineri voluntari ai Cycling Romania, împărţiţi în opt echipe, au parcurs timp de două săptămâni peste 5.000 km pe bicicletă pentru a investiga trasee de cicloturism pe malul Dunării.
Cele opt echipe, formate din români şi bulgari, au plecat pe 24 iunie din Călăraşi şi Oraviţa şi au parcurs trasee de 80-140 km / zi, ajungând în locuri pitoreşti, cu obiective atractive şi oameni cu poveşti interesante. În cadrul unei conferinţe de presă, „Turul Dunării 2013”, echipele au prezentat rezultatele investigărilor, de la numărul de kilometri parcurşi, la provocările întâlnite pe traseu şi cea mai frumoasă rută. Toate infomaţiile colectate vor fi prezentate pe un portal naţional de cicloturism (Cycling Romania), care va fi disponibil din luna septembrie, atât în română, cât şi în engleză.
„Am reuşit să identificăm un număr mare de trasee care pot fi parcurse cu bicicleta pe care le vom prezenta pe portal, în luna septembrie. Urmează ediţia 2014, prin care vom investiga şi mai multe zone. Cicloturismul generează venituri anuale de 44 miliarde de euro la nivel european, iar noi suntem convinşi că şi România poate deveni o destinaţie atractivă, atât pentru cicloturiştii străini, cât şi pentru cei români”, a declarat Mircea Crisbăşanu, coordonatorul proiectului Cycling Romania.
El a explicat că Dunărea atrage peste 1,5 milioane de turişti anual în sectorul Passat-Viena, în timp ce malul românesc, care reprezintă o treime din suprafaţa fluviului, atrage doar câteva sute de turişti străini anual. Furnizarea de informaţii credibilie despre sectorul românesc pe un portal on-line, iniţiativa Cycling Romania, este una dintre condiţiile de bază pentru a atrage mai mulţi turişti.
La conferinţa „Turul Dunării 2013” au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, Ministerului Tineretului şi Sportului, direcţiilor judeţene pentru tineret şi sport, consilii