Deşi Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură ( ANPA) au o flotă performantă cu care pot fugări braconierii, pescarii ilegali îşi fac de cap. Navele inspectorilor ruginesc în Portul Constanţa. Nu au mai primit de mult combustibil.
„Nu am mai făcut un control pe mare de anul trecut, a trecut şi perioada de prohibiţie la calcan. Poliţia de frontieră, chiar dacă prinde braconierii, nu poate face constatări fără o expertiză a noastră aşa cum cere legea”, spune supărat un inspector. Nimeni din conducerea agenţiei nu le spune de ce s-a ajuns în situaţia asta.
Anul trecut, potrivit site-ului ANPA, s-au confiscat peste 5 tone de peşte printre care şi cantităţi mari de sturioni, zeci de kilograme de icre , 73 kilometri de plase de pescuit. Valoarea amenzilor depăşea 200.000 lei. În 2013, ultimul control a avut loc în Bucureşti, în ianuarie şi februarie, când inspectorii au confiscat 270 kg de peşte din Hala Obor şi s-au aplicat amenzi de 4800 lei.
Interese puternice
Angajaţii ANPA au declarat pentru EVZ că Ministerul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, condus de Lucia Varga, ar urmări să reorganizeze sau chiar să desfiinţeze agenţia. „Persoane influente vor să pună mâna pe amenajările piscicole, aflate acum în portofoliul ANPA. Acestea ar trebui să treacă la Apele Române”, explică un inspector.
ANPA are, printre altele, pe lângă inspecţie şi control, atribuţii „de privatizare a societăţilor comerciale cu profil piscicol şi a amenajărilor piscicole pe care le are în portofoliu”, precum şi funcţia de „vânzare a terenurilor proprietate privată a statului pe care sunt construite amenajări piscicole, inclusiv a instalaţiilor speciale amplasate pe uscat”. Cei care ar putea împuşca doi iepuri dintr-o lovitură sunt „rechinii din Delta Dunării” şi Alexandru Bittner, fostul senator Traian Rece, fostul deputat PSD Dan Verbina, vreo doi liber