Medicii de familie decid care bolnavi beneficiazã de analize gratuite. În urmã cu mai multi ani, la nivel national s-a implementat un program prin care toti pacientii înscrisi la medicii de familie beneficiau de un set de analize medicale gratuite.
Programul continuã, însã medicii sunt cei care decid cine beneficiazã de aceste analize. Motivul este lipsa suficientã de fonduri alocate programului.
”În principiu, toti pacientii ar trebui sã beneficieze de aceste analize gratuite o datã pe an, în luna nasterii. În 2007 a fost un program de screening care printre impactul cã se fãcea consultatia clinicã era si o baterie de analize si cred cã acel program de screening care ar fi trebuit sã continue. si acum sunt pacienti care vin si ne întreabã dacã mai beneficiazã de acele analize gratuie. Beneficiazã, dar pentru cã nu sunt bani atunci medicul este cel care decide cam cine beneficiazã de aceste baterii. Problema este de bani pentru cã laboratoarele primesc foarte putini bani si atunci se producde o aglomeratie de nedescris. Asta ar trebui reglementatã, dar pentru cã nu sunt acei bani atunci noi recomandãm investigatii de laborator la persoanele bolnave sau care au anumiti factori de risc, la hipertensivi, la cardiaci, la cei cu diabet, neoplasm. Trebuie sã facem o selectie, dar în mod normal în fiecare an orice persoanã trebuie sã îsi facã o baterie de analize plus un consult la cabinetul medicului de familie. Din pãcate acel screening nu a continuat”, a declarat medicul de familie, Constantin Gheorghiu, vicepresedintele Asociatia Medicilor de Familie din judetul Hunedoara.
Teoretic, în cadrul programului national de testare gratuitã se realizeazã mai multe analize pentru depistarea eventualelor boli. Sunt niste analize care pot fi prescrise de medicul de familie, si anume hemoleucograma,examenul de sânge, examene pentru ficat, probe renale pentru a s