În prima sesiune parlamentară, nu mai puţin de 28 de senatori şi deputaţi au părăsit partidul sub sigla căruia au ajuns în Legislativ
Fenomenul traseismului în politica românească s-a accentuat în această legislatură. În prima sesiune parlamentară, 24 de deputaţi şi patru senatori au ales să întoarcă spatele partidelor care i-au propulsat pe băncile Parlamentului. Dintre aceştia, 14 au rămas independenţi. Partidul cel mai afectat de traseism este PPDD, care mai are în prezent doar 50 de senatori şi deputaţi din cei 68 pe care i-a obţinut la alegerile parlamentare din decembrie 2012. Dezertările din PPDD sunt motivate în special de conflictele parlamentarilor cu Dan Diaconescu, dar şi de ofertele de nerefuzat primite din partea partidelor aflate la putere.
DE LA DIACONESCU LA VOICULESCU
Excluderea lui Radu Popa, fost prim-vicepreşedinte al partidului, a fost momentul care a declanşat exodul din PPDD. Acesta a fost exclus la începutul lunii mai, fiind acuzat că a negociat cu PSD fără ştirea lui Dan Diaconescu. În replică, Radu Popa a susţinut că a negociat un acord parlamentar între PP-DD şi PSD, dar doar după ce partidul l-a mandatat să facă asta. Deşi a cochetat cu PSD, Popa a rămas la statutul de independent.
Un alt vârf al partidului, senatorul Tudor Barbu, a părăsit formaţiunea lui Dan Diaconescu, dar nu prin excludere, ci de bună voie, prin demisie. Barbu nu a stat mult timp pe gânduri şi s-a înscris în Partidul Conservator. „Am plecat din echipa PPDD pentru că am considerat că trebuie să trec de la vorbe la fapte şi că alături de echipa PC am şanse mai mari să fac ceea ce am promis în campania electorală, decât aş fi avut alături de cei care conduc PPDD“, a motivat Tudor Barbu.
Pe lângă Barbu, alţi cinci parlamentari PPDD au ales să treacă la formaţiunea patronată de Dan Voiculescu. Dintre aceştia, deputatul Cezar Cioată este un caz