Doctoranzii Facultăţiilor de Teologie Ortodoxă din România au avut deosebitul prilej să fie împreună, în perioada 1-5 iulie, cu preoţi profesori şi profesori de teologie din ţară dar şi cu oaspeţi de seamă din străinătate, la prima ediţie a Şcolii Internaţionale de vară a doctoranzilor.
Tema manifestării ştiinţifice, organizată de Şcoala Doctorală de Teologie din Alba Iulia la mănăstirea Oaşa din judeţul Alba, a fost ,,Mărturie şi slujire misionară în societatea contemporană”.
În deschidere evenimentului, în biserica mănăstirii a fost săvârşită o slujbă de Te-Deum. După acest moment, pr. prof. univ.dr. Emil Jurcan, Decanul Facultăţii de Teologie din Alba Iulia a prezentat programul manifestării, invitând la dezbateri academice pe toţi participanţii la tabără, considerând că astfel există premisele dezvoltării cercetării teologice.
Lucrările în plen s-au desfăşurat în sala de conferinţe a mănăstirii şi au fost moderate de pr. prof. univ. dr. Mihai Himncinschi, Directorul CSUD al Universităţii ,,1 Decembrie 1918” Alba Iulia, care a mulţumit tuturor oaspeţilor prezenţi, menţionând că este pentru prima dată când se organizează o tabără de vară pentru doctoranzi.
Gazda evenimentului, protosinghelul Iustin Miron, stareţul mănăstirii Oaşa a mărturisit: ,,Este prima întâlnire de felul acesta în mănăstirea noastră şi suntem bucuroşi şi onoraţi. Suntem o mănăstire orientată spre misiune şi suntem fericiti că putem oferi suportul pentru manifestare. Si noi facem teologie aici la mănăstire, însă punem accent pe partea existenţială. M-aş bucura să continuăm această colaborare, căci teologia din facultăţi şi din mănăstiri trebuie să devină una”.
Seria prelegerilor a fost deschisă de ieromonahul Melchidedec, de la mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul de la Essex, Anglia, care a vorbit despre ,,Liturghia în deşert: cufundare în viaţa lumii”: ,,Este