Lupta împotriva şomajului este principala sarcină pe care europenii o atribuie propriilor guverne, inclusiv în ţări cu o rată a şomajului mai scăzută, ca Germania, potrivit unui studiu internaţional publicat marţi de institutul GfK Verein, relatează AFP.
Cu 37% în acest an, şomajul rămâne răspunsul cel mai frecvent dat la întrebarea "care sunt, în opinia dumneavoastră, sarcinile cele mai urgente de care ţara voastră trebuie să ocupe?", întrebare adresată unui eşantion de 13.300 de persoane din 12 ţări europene în cadrul acestui studiu intitulat "Provocările Europei 2013".
Respondenţi din nouă ţări (Germania, Franţa, Italia, Spania, Polonia, Austria, Marea Britanie, Belgia şi Suedia) plasează şomajul pe primul plan al preocupărilor lor, dar cu scoruri foarte variabile. De exemplu, în Spania şi în Franţa, 72% şi respectiv 69% dintre persoanele intervievate menţionează spontan această problemă, faţă de 24% în Marea Britanie.
Doar cetăţenii ruşi şi olandezi consideră alte provocări mai importante, repectiv inflaţia/puterea de cumpărare şi stabilitatea economică.
La rândul lor, germanii plasează şomajul pe primul loc (32%) al preocupărilor, în faţa inflaţiei şi puterii de cumpărare (29%), în pofida unei rate a şomajului de 6,8%, invidiată de numeroşi vecini. Acest procentaj de 32% este, totuşi, slab din punct de vedere istoric, având în vedere faptul că era de 66% în 2010 şi de 80% în 2006.
Per ansamblu, germanii se arată cei mai "îngrijoraţi" dintre europeni, deoarece ei citează spontan 2,5 "probleme urgente" în medie, faţă de două pentru restul eşantionului şi 1,2 pentru suedezi, cei mai optimişti.
Alte probleme care figurează în topul 10 al provocărilor europene sunt proprietatea, cu 10% (Rusia 22%), instabilitatea guvernamentală, cu 9% (Italia 22%, Belgia 21%), sau corupţia, cu 7% (Spania 27%).
Pentru prima dată în