Scris de Diana Dutu - INTERVIU JA. DR. VICTOR VALEA, MEDIC PRIMAR CHIRURGIE MAXILO-FACIALA, membru în Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor Dentişti din România.
S-a vehiculat, în ultimul timp, ideea conform căreia răspândirea hepatitei în rândul populaţiei se datorează în mare parte medicilor stomatologi. Cum comentaţi această afirmaţie, domnule doctor?
VICTOR VALEA: Această afirmaţie – care a fost făcută de multe ori atât de colegi de medicină generală, cât şi în media – îl incriminează, uneori cu oarecare motivaţie, alteori degeaba, pe medicul stomatolog ca fiind responsabil de transmiterea bolilor de tip hepatită. Într-adevăr, poate că există o anumită deficienţă în sistemul de control şi sterilizare a instrumentelor în cabinetele stomatologice. Sunt anumite puncte pe care ar trebui să le avem în vedere la sterilizarea instrumentarului mic, a instrumentarului de preparare a dinţilor pentru lucrări protetice sau tratamente endodontice.
Aici există riscul…
VICTOR VALEA: Oriunde există sângerare, există riscul unei posibile contaminări. Mă refer în special la instrumentarul tratamentelor de canal, acolo unde se intră pe sânge, şi la tratamentul protetic, acolo unde se şlefuiesc dinţi şi, automat, prin prepararea dinţilor se ajunge cu frezele diamantate şi la nivelul paradonţiului, al gingiei. Dar în toate cabinetele se foloseşte un sistem de sterilizare la rece şi un sistem de sterilizare la cald chiar şi pentru micul instrumentar. Noi am găsit o altă formulă pe care cred că aş putea să o recomand şi colegilor mei.
Care este „formula” găsită de dumneavoastră?
VICTOR VALEA: În momentul în care un pacient urmează un tratament protetic – un tratament cu costuri ridicate la câteva mii de lei – el este dispus să achiziţioneze în cadrul acestui tratament şi setul de preparare a bonturilor, set de freze diamantate, care costă 85-90 de