Acord Consiliul de Miniştri, Parlamentul European şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind reforma Politicii Agricole Comune. Ce înseamnă asta pentru agricultura românească ne-a explicat chiar artizanul acestui proiect, comisarul european Dacian Cioloş.
«Principalul obiectiv al mandatului meu la Comisia Europeană a fost reformarea Politicii Agricole Comune (PAC). În octombrie 2011, după o perioadă de consultări publice, am făcut propunerea legislativă de reformare profundă a PAC, ţinând cont de realităţile Uniunii Europene lărgite, deci, inclusiv ale noilor state membre. Acum, acest proces de negociere este finalizat, pentru că s-a ajuns la un acord politic între Parlamentul European, Consiliul de Miniştri şi Comisia Europeană. Coincidenţă fericită, chiar a doua zi s-a ajuns la o poziţie comună şi în ceea ce priveşte bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Pot să anunţ că România va avea, în total, pentru agricultură şi dezvoltare rurală, aproximativ 19 miliarde de euro în ciclul financiar 2014-2020“, ne-a declarat Cioloş.
Plăţile directe vor creşte anual
În privinţa noutăţilor pe care le aduce pentru România acest proiect, comisarul ne-a spus că „sunt câteva elemente care preiau şi specificul agriculturii din România, mai exact, nevoile agriculturii româneşti. În primul rând, la susţinerea financiară pentru agricultori, s-a păstrat sistemul cu plăţi directe, cu precizarea că, până în 2019, pentru România aceste plăţi vor creşte de la un an la altul, în timp ce pentru celelalte ţări o să scadă“.
În prezent, circa 80% dintre plăţile directe pe suprafaţă sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploataţii din UE. Dar, ca urmare a noii PAC, multe din marile ferme europene, în special din Franţa, Spania şi Italia, vor pierde până la 30% din subvenţiile pe care le primesc în prezent. În schimb, în România, plăţile dire