Ridicată în 1915 ca simbol al protecţiei graniţelor Imperiului Austro-Ungar faţă de România, statuia “Gardianul Carpaţilor” a fost incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania, în 1918, şi a fost interzisă de autorităţile române în ultimii 95 de ani. Până vineri, 5 iulie, când statuia a fost dezvelită în localitatea Şoimeni, judeţul Harghita, în prezenţa liderilor Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), a reprezentanţilor Bisericilor Maghiare din Transilvania şi a formaţiunilor politice maghiare din România: Uniunea Democrată a Maghiarilor din Transilvania (UDMR), Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM). “Confecţionată din lemn, statuia originală de la Cluj-Napoca a fost incinerată de Armata Română în 1915, dar ea a renăscut din propria-i cenuşă şi veghează din nou asupra capetelor de la răsărit”, notează portalul itthon.ma.
Apel la unitate
Primarul comunei Păuleni-Ciuc, din care face parte şi satul Şoimeni, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la acest eveniment. “Maghiarii trebuie să adune putere pentru lupta împotriva reorganizării administrativ-teritoriale şi a modificării Constituţiei care pun în pericol comunitatea noastră. Gardianul Carpaţilor ne va proteja libertatea şi credinţa şi ne va da puterea să îndeplinim misiunea poporului nostru. Gardianul Carpaţilor trebuie să ne facă mai uniţi, deoarece direcţia trebuie să fie comună. Doar aşa puteam avea un Ţinut Secuiesc puternic şi un viitor mai bun”, a declarat primarul Ferencz Csaba.
Împotriva reformei administrative
În discursul său, preşedintele CNS a transmis un nou mesaj Guvernului de la Bucureşti. “Urmează vremuri de răscruce, dar nu trebuie să ne temem, fiindcă avem puterea să ne autoapărăm. Vom arăta Guvernului României, Europei şi lumii întregi că nu pot face ce vor cu maghiarii din Ardeal. Nu v