Autorităţile vor să cadă la pace cu grupul siderurgic ArcelorMittal în procesul deschis la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris pentru investiţiile asumate în contractul de privatizare al combinatului de la Galaţi, a declarat, pentru „Adevărul” Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).
Obligaţiile de investiţii ale Mittal erau de 351 milioane de dolari pe zece ani, dar grupul a realizat investiţii de 360 milioane de dolari în primii cinci, o diferenţă de 34,9 de milioane de dolari fiind făcută în alte obiective decât cele menţionate în contract, au declarat surse guvernamentale.
Procedura a fost declanşată în 2009 de AVAS, dar a fost suspendată o anumită perioadă în încercarea găsirii unei rezolvări amiabile. Anul trecut, însă, instituţia a reluat tot procesul de la zero, solicitând penalităţi de 1,62 milioane de dolari.
Principala problemă este legată de Uzina Cocso-Chimică, pe care grupul Mittal a decis în 2009 să o închidă. Grupul ArcelorMittal argumentează că planul impus acum zece ani nu mai era de actualitate şi că deciziile de investiţii au fost luate în funcţie de contextul economic actual, compania fiind practic forţată de situaţie şi de criza economică să le realizeze, astfel încât să se adapteze pieţei.
„Uite investiţia, nu e investiţia”
„ArcelorMittal a investit de cel puţin două ori mai mult decât prevedea contractul de privatizare. Însă unele obiective de investiţii, care erau în anexă, nu au fost realizate. Motivul pentru acest lucru este foarte simplu: când s-a realizat contractul de privatizare, s-au avut în vedere informaţii cu privire la instalaţiile existente şi la condiţiile de piaţă, informaţii relevante la nivelul anului 2001. Planul de investiţii a fost realizat în perioada 2001-2011. În zece ani s-au schimbat foarte multe lucru