În Italia presa dezbate de doua zile gestul Papei Francisc de a se ruga pentr cei care si au pierdut viața pe mare, insa autoritățile din Peninsulă se prevăd ca nu aud. La întâlnirea cu Suveranul Pontif au fost prezenţi pe insulă 15.000 de persoane, în condițiile în care populația din Lampedusa este de doar 6.00O de cetățeni.
Corespondentul RFI la Roma, Elena Postelnicu
Într-o perioadă în care mii de turişti din toată lumea merg în sudul Italiei, în mod special pentru o vacanţă pe faimoasa insula Lampedusa, sute de imigranți, care provin din nordul Africii, ....își pun in pericol viața pentru a ajunge in Europa. Şi asta numai pentru un trai mai bun.
În 2011, cel puţin 1.500 de persoane, între care femei şi copii s-au înecat în Marea Mediterană, încercând să ajungă în Italia. In 2012 numarul a fost dublu, iar in primele sase luni din acest an acest an aprox 500 de imogranti s-au inecat in mare inainte de a atinge tarmul italian. Unele cazuri ar fi putut fi evitate, dacă operaţiunile de salvare s-ar fi desfăşurat mai repede.
Dupa mai multe incidente petrecute in ultimele saptamâni in largul Marii Mediterane, Papa Francisc a dorit sa atragă atenția lumii asupra dureroasei situații in care acești imigranți își pierd viața, fără sa mai ajungă la destinație, asta dupa ce plătesc o avere ca sa aiba un loc intr-o barca, o mică ambarcatiune care nici măcar nu este sigura.
„Am simţit că trebuia să vin aici să mă rog, să împlinesc un gest de apropiere, dar şi pentru a trezi conştiinţele noastre în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, pentru ca aşa ceva să nu se mai repete” astfel si-a motivat scopul vizitei Papa Francisc.
In scurta sa vizita de aproximativ patru ore, Suveranul Pontif nu a folosit jumătăţi de cuvinte şi nici macar nu s-a preocupat să slefuiasca ceea ce vroia sa spună pentru a nu zgâria, pentru a nu deranja. Dimpotrivă, a d