Grosul protestatarilor şi-a făcut apariţia la miting cu mult zgomot, cu vuvuzele, scandând, unii înfăşuraţi în steagul României. Liderul grupului era pregătit cu portavoce, şi ştia pe de rost toate mesajele de protest. Dădea tonul strigătelor de nemulţumire, exact aşa cum se întâmplă în cadrul scandărilor pe stadion. Dar, ieri, nu a fost vorba de o manifestare sportivă, de bucurie şi susţinere. A fost vorba de scandarea problemelor şi mesajelor împotriva clasei politice care a ignorat, de la o guvernare la alta, situaţia mineritului. S-a ajuns ca un bazin carbonifer cu minele lui să fie sabotat în favoarea importului de cărbune. Guvernanţii au ajuns nu doar să sărăcească minele şi să le închidă, dar să şi importe cărbune. Practic, să condamne la foame toată comunitatea Văii Jiului.
Pe lângă pancartele cu stema Sindicatului Huila, organizatorul principal al mitingului, protestatarii au purtat pancarte cu mesaje explicite. Iată câteva dintre acestea:
„Am intrat în Uniune ca să importaţi cărbune”. „Închiderea mineritului, insolvenţa Văii Jiului!”. „Vrem să livrăm cărbune, ca să câştigăm o pâine”. „Aţi importat cărbune, exportaţi conducătorii!”. „Noi producem, voi furaţi! Noi livrăm, voi importaţi!”. „Noi vrem să lucrăm în ţară, nu să emigrăm afară”.
Iată concret care sunt nemulţumirile minerilor. Cu toate că prin Complexul Energetic Hunedoara se va achiziţiona de la SNÎMVJ cantitatea de 10.000 de tone de cărbune, situaţia preluării cărbunelui în sistemul de producere a energiei termo este departe de a fi rezolvată. Această achiziţie de cărbune se va realiza doar pe perioada unei săptămâni. În viitor, rămâne de văzut. Însă guvernanţii trebuie, neapărat, să protejeze producţia de cărbune în Valea Jiului şi să respecte acordul cu Uniunea Europeană. Pe larg despre protestul de ieri în paginile 6, 7 şi 8.
Grosul protestatarilor şi-a