Pe 8 martie 2013, fostul finanţist-şef al judeţului, Ioan Lascău, la acea dată consilier judeţean şi lider al PPDD Bihor, încasa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României o condamnare surpriză: 3 ani de închisoare cu executare într-un proces în care instanţele inferioare îl achitaseră. În loc să se prezinte la penitenciar cu valiza făcută, politicianul s-a făcut nevăzut, aşa că o zi mai târziu era trecut, ca fugar, pe lista persoanelor urmărite internaţional, pe care figurează şi acum.
Între timp a fost, totuşi, găsit. BIHOREANUL a aflat că Lascău a vrut să scape de puşcărie fugind în America, dar a fost prins şi arestat în Sun City, Arizona, unde aşteaptă să fie extrădat pentru ispăşirea pedepsei în ţară.
Client DNA
Sentinţa pentru condamnarea lui Ioan Lascău a fost pronunţată într-un dosar deschis în 2005 de procurorii DNA Oradea, care l-au acuzat că înainte cu doi ani, când conducea Direcţia Generală a Finanţelor Bihor, îi pretinsese afaceristului Jan Podilă, patronul complexului President din Băile Felix, să-i plătească materiale de construcţie şi să-i dea şi alte foloase, pentru a-i aproba în regim de urgenţă cererile de rambursare a TVA, dar şi pentru a-l proteja de controale.
Lascău era acuzat de asemenea că în 2001, sub acoperirea firmei La Piovra SRL, a cumpărat de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului un spaţiu comercial din Oradea asupra căruia era instituit un sechestru fiscal, cu 2,5 miliarde lei vechi, iar după mai multe transferuri, nedeclarate, l-a revândut Băncii Transilvania cu un profit serios, pe 10 miliarde lei vechi.
În fine, DNA i-a mai imputat lui Lascău că în primăvara anului 2003 a împiedicat urmărirea unei creanţe de un miliard de lei vechi pe care firma Antol Oil SRL o avea de recuperat de la Austrian Invest SRL, determinându-l pe administratorul societăţii creditoare, Ranyak Ambro