Directorul Spitalului „Marie Curie” a fost schimbat pentru că nu a reuşit să angajeze personal pentru secţia de chirurgie cardiovasculară. Specialişti din sistem spun însă că totul e un joc al orgoliilor.
1 /.
Problema operaţiilor pe inimă la copii este mai delicată ca niciodată. În singurul centru specializat pe chirurgie cardiovasculară pediatrică, cel de la Târgu-Mureş, intervenţiile se fac cu ţârâita, din lipsă de personal. În plus, şi fondurile pentru aceste operaţii s-au terminat.
În tot acest timp, alte două centre din Bucureşti riscă să rămână încremenite la faza de proiect. La „Marie Curie”, unde secţia de chirurgie cardiovasculară stă nefolosită de doi ani, ministrul Sănătăţii a găsit soluţia într- o zi: l-a demis pe managerul unităţii, Gabriel Smărăndache. Motivul: nu a reuşit să atragă medici şi asistente. În replică, acesta a susţinut că a scos în nenumărate rânduri posturi la concurs, dar nimeni nu e dispus să facă pionerat pe bani puţini.
„Compartimentul de chirurgie cardiacă nu funcţionează din lipsă de anestezişti. E o specialitate deficitară pentru toate domeniile. Mi-e greu să spun că din cauza mea nu s-au găsit specialişti”. Manager interimar a fost numit avocatul Daniel Buzatu, care a mai ocupat această poziţie în mandatul precedent al lui Eugen Nicolăescu.
Chirurgul a rezistat 6 luni
În secţia de la „Marie Curie” s-au investit 3,5 milioane de euro printr-un parteneriat public-privat. Dacă iniţial posturile au fost blocate, în prezent, nu se găseşte niciun medic care să lucreze acolo pe bani puţini. În plus, şi restul secţiilor se confruntă cu deficit. Cele 40 de asistente angajate în ultimul an au fost repartizate pe alte secţii, iar chirurgul care acceptase să lucreze în noua secţie şi-a dat demisia după şase luni.
„Nimeni nu vine să muncească 12 ore pe zi, pe 20, 30 de milioane, într-o specialitate cu riscu