Perspectivele economice favorabile sau reducerea dobânzii de referinţă nu se vor resimţi şi pe piaţa muncii în acest an, conform analiştilor financiari clujeni.
Produsul intern brut va creşte cu 1,8%, exporturile se vor majora cu 6,4% în acest an, inflaţia va coborî până la 2,9% în septembrie, însă şomajul fi şi mai mare şi va afecta cel mai mult tinerii, potrivit estimărilor companiei de intermediere financiară Broker Cluj.
Scenariul pe 3-6 luni pentru România relevă faptul că produsul intern brut (PIB) ar putea să crească în 2013 cu 1,8% (previziunile iniţiale indicau un ritm de evoluţie de 1,4% an/an). Surpriza pozitivă provine, potrivit Broker, din sfera cererii externe nete, pe fondul dinamicii exporturilor (s-ar putea majora cu 6,4% an/an în 2013, în timp ce importurile ar putea să urce cu 2,1% an/an). Scenariul de accelerare a exporturilor este susţinut de semnalele de stabilizare a climatului din zona euro (principalul partener economic al ţării noastre), de evoluţiile cursului leului sau de concretizarea graduală a potenţialului de export către ţările non-Uniune Europeană. „Semnalele pozitive din sfera exporturilor, coroborate cu noul ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară, se vor reflecta pozitiv pentru investiţiile în economia internă. Noul scenariu exprimă perspective nefavorabile pentru evoluţia consumului privat în 2013. România a ieşit din procedura de deficit excesiv, costul finanţării statului s-a diminuat comparativ cu începutul anului, însă situaţia finanţelor publice se menţine fragilă. Pentru piaţa forţei de muncă mă aştept la o deteriorare a climatului în acest an, pe fondul evoluţiei nefavorabile a investiţiilor în prima jumătate a anului. Scenariul prevede o majorare a ratei şomajului la 7,3% (medie anuală) în 2013, de la 7% în 2012", consideră analistul Andrei Rădulescu.
Studiul Broker relevă faptul că presiuni