Un absolvent care se angajează cu program normal de lucru pe o perioadă mai mare de 12 luni, timp în care este înregistrat la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, poate beneficia de o primă de încadrare, reprezentând o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării. În acest moment, indicatorul are o valoare de 500 de lei.
Dacă în perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj se angajează cu program normal de lucru, el poate beneficia de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Condiţia este menţinerea raporturilor de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel putin 12 luni de la data angajării.
Potrivit legii, absolventul este tânărul cu o vârstă de minimum 16 ani, care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii. Data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire.
Angajarea în altă localitate
Dacă în perioada în care beneficiază de indemnizaţia de şomaj absolventul se angajează într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul, poate beneficia de prima de instalare, reprezentând o sumă egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.
Dacă în perioada în care beneficiază de indemnizaţia de şomaj absolventul se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 kilometri faţă de localitatea de domiciliu, poate beneficia de