Problema scutului antirachetă rămâne un motiv de profundă nemulţumire pentru oficialii ruşi, dar – în ciuda unor diferende - Moscova şi Bucureştiul vor încălzirea relaţiilor dintre cele două state. Acestea sunt concluziile discuţiilor de marţi dintre miniştrii de Externe Titus Corlăţean şi Serghei Lavrov. Pe agenda întânirii, un subiect important a fost Republica Modova, despre care Lavrov a susţinut, la nivel oficial, că trebuie să îşi păstreze integritatea.
Rusia şi NATO nu au rezolvat problema scutului antirachetă, a punctat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la finalul întâlnirii cu omologul său român. „În cursul discuţiilor am făcut un schimb de opinii cu privire la actualizarea sistemelor stabilităţii şi securităţii în Europa şi ne-am concentrat asupra apărării antirachetă”, a declarat Lavrov, conform Itar-Tass. El a subliniat: „Aceasta este una dintre problemele care rămân nerezolvate. Sunt în curs consultări”. „Însă observăm rezultate pozitive în interacţiunea noastră cu NATO, în lupta împotriva terorismului, cu privire la Afganistan şi în alte probleme”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.
Viitorul Moldovei şi libera alegere
În privinţa situaţiei Republicii Moldova, Serghei Lavrov a declarat că Rusia continuă să sprijine integritatea teritorială a acestui stat, care ar trebui să îşi menţină suveranitatea. „Poziţia Rusiei pe această temă este binecunoscută. Ne exprimăm sprijinul continuu pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, pentru ca aceasta să rămână un stat suveran”, a declarat Lavrov, citat de agenţia rusă. „Acestea sunt principiile după care se ghidează Rusia în soluţionarea conflictului transnsitrean”, a adăugat el. Ministrul rus de Externe a menţionat faptul că împărtăşeşte opinia lui Titus Corlăţean, potrivit căruia viitorul Republicii Moldova ar trebui decis prin liberă alegere de poporul moldovean. El a adăug