Un arădean care locuieşte de ani buni în Ungaria este pus de judecători în situaţia de a-şi pierde apartamentul pe care l-a cumpărat pentru a-şi ajuta o prietenă. Bărbatul avea să afle mai târziu că prietena cu pricina, de la care a cumpărat locuinţa, a furat o importantă sumă de bani de la biroul notarial unde a lucrat, drept pentru care angajatorul a reuşit să obţină o sentinţă care stabileşte că respectivul contract de vânzare-cumpărare nu îi este opozabil, având astfel dreptul să vândă locuinţa dacă nu-şi recuperează paguba. În aceste condiţii, Francisc Halasz a rămas şi fără banii daţi femeii şi riscă să rămână şi fără apartament. În sentinţa civilă nr. 183/15 ianuarie 2010 se arată că „reclamantul are o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, dată fiind soluţionarea acţiunii civile în cadrul procesului penal. Pârâta [...] se află în stare de insolvabilitate, în sensul art. 975 Cod Civil, câtă vreme nu s-a relevat că ar deţine alte bunuri urmăribile şi nici vreun venit curent. Aceeaşi pârâtă a încheiat în mod vădit actul în frauda reclamantei, câtă vreme a recunoscut fapta cauzatoare de prejudicii în 25.05.2010, având reprezentarea cuantumului ridicat al sumei însuţite. De asemenea, avându-se în vedere realaţiile foarte apropiate între pârâţi, este exclus a se concluziona că nu a cunoscut cumpărătorul atât faptul că vânzătoarea nu are alte bunuri însemnate, precum şi faptul că este expusă obligării la plata unei sume mari de bani în favoarea reclamantului.”
Refuzat de mai mulţi avocaţi…
Cum bărbatul lucrează în Ungaria, fratele său, Martin Carol Halasz ne-a contactat la redacţie, foarte revoltat de faptul că un cumpărător de bună-credinţă poate să-şi piardă locuinţa cumpărată.
„Aveam o prietenă din copilărie care a lucrat la Biroul Notarial Demeter Păşcălău, de unde s-a descoperit că a sustras anumite sume de bani. Într-o primă instanţă pr