Vrâncenii care deţin arme sunt aşteptaţi la poliţie pentru a-şi prelungi valabilitatea documentelor. În total, 908 persoane, deţinători de arme letale şi neletale supuse autorizării, fac obiectul acestei acţiuni. Ei trebuie să se prezinte la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ anterior expirării documentelor.
Comisarul şef Vasile Ochean, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ, ne-a precizat că 74 de persoane s-au prezentat deja la poliţie, în timp ce 42 nu s-au prezentat la timp, motiv pentru care s-a dispus măsura anulării dreptului de deţinere sau, după caz, de port şi folosire de arme şi muniţii. Totodată, pe numele acestor persoane au fost întocmite dosare penale de cercetare, deoarece nici nu s-au prezentat la poliţie şi nici nu au depus armele sau muniţiile la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, aşa cum prevede legea.
În conformitate cu prevederile Legii 295/2004 republicată, permisul de armă, atestatul de colecţionar, atestatul de instructor în poligonul de tragere şi paşaportul european pentru arme de foc au o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării acestora sau, după caz, de la data ultimei prelungiri.
Pentru prelungirea valabilităţii acestor documente, titularul care are domiciliul sau reşedinţa pe raza judeţului Vrancea este obligat să se prezinte la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, înainte de împlinirea acestui termen, cu armele înscrise în permis şi, după caz, şi cu alte documente. Este vorba despre permisele de armă tip A şi B, actul de identitate, permisul de vânătoare, o fotografie color (dimensiunea 4x5 cm), adeverinţa care să ateste calitatea ce a determinat autorizarea pentru a deţ