Transparency International a lansat Barometrul Global al Corupţiei 2013. În cadrul BGC au fost intervievate 114.000 de persoane din 107 ţări. În Republica Moldova, cel mai corupt domeniu este cel judiciar, iar 64% din populaţie nu au încredere în instituţiile politice.
Domeniu judiciar este afectat cel mai mult şi în Georgia, Azerbaidjan, Armenia, Ucraina, Bulgaria şi Kazahstan. Două treimi din cei intervievaţi susţin că acest fenomen afectează serios sectorul public. Potrivit rezultatelor cercetării, 64% din respondenţii moldoveni susţin că instituţiile de stat sunt capturate de interese private, iar justiţia şi poliţia sunt considerate domeniile cele mai corupte în Moldova, ele fiind urmate de Parlament şi partidele politice. Politicienii au restanţe la capitolul încredere nu doar în Moldova. În 51 de ţări partidele politice sunt considerate cea mai coruptă instituţie.
55% din moldoveni consideră ineficiente eforturile guvernanţilor în combaterea corupţiei. 54% din respondenţi susţin că oamenii simpli pot contribui la lupta împotriva corupţiei. Doar jumătate din ei sunt dispuşi să denunţe cazurile de corupţie. 33% din respondenţi sunt gata să accepte preţuri mai înalte, dar să procure bunuri şi servicii de la companii necorupte.
Realizatorii Barometrului Global al Corupţiei 2013 au constatat, de asemenea, că în multe ţări instituţiile abilitate de contracararea corupţiei nu se bucură de încrederea populaţiei. În 36 de ţări poliţia este văzută drept cea mai coruptă instituţie. În medie în lume 53% din intervievaţii care au contactat cu poliţia au plătit mită.
Totuşi, 9 din 10 intervievaţi au declarat că sunt gata să se opună fenomenului corupţiei. 2/3 din cei cărora li s-a solicitat să plătească mită au refuzat să o facă, sugerând că guvernanţii, societatea civilă şi oamenii de afaceri trebuie să facă mai mult pentru a se angaja