Multitudinea de forme de salarizare specifice fiecarui sector bugetar (invatamant, sanatate, aparare, justitie, politie, functie publica, sport, afaceri externe etc.) impune crearea unui colectiv interministerial care sa elaboreze un proiect de act normativ, astfel incat Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice sa fie functionala pe deplin, au precizat luni reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), informeaza Agerpres. Sursa imagine: cotidianul.ro
Ministerul Muncii a inaintat, in sedinta de Guvern de saptamana trecuta, o nota privind propunerea de modificare a salarizarii personalului bugetar. In principal, s-a facut referire la salarizarea categoriilor de personal intre o limita minima si una maxima, precum si la acordarea unei parti salariale variabile - in functie de performantele profesionale individuale. Totodata, s-a propus ca, la elaborarea proiectului de act normativ, sa fie angrenata o firma cu experienta in domeniu si de prestigiu international, avandu-se in vedere complexitatea demersului, dar propunerea a fost respinsa, apreciindu-se ca exista resurse interne care fac inutila o asemenea colaborare.
Potrivit documentului MMFPSPV, prezentat Guvernului, 'datorita constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi stabilite prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referinta, conform prevederilor Legii-cadru nr. 284/2010, astfel incat s-au pastrat salariile avute anterior intrarii in vigoare a Legii-cadru, mentinandu-se, totodata, si dezechilibrele existente. De asemenea, sporurile si indemnizatiile se acorda in continuare in cuantumul existent la nivelul lunii decembrie 2009, fara a fi utilizate prevederile Legii-cadru nr.284/2010'.
Pe de alta parte, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea,