Fermierii care sunt în plină campanie de recoltat se roagă să nu mai plouă, producţia fiind sub estimări şi în pericol din cauza umidităţii.
După ce ovăzul şi orzoaica de primăvară n-au fost conform prognozelor, producţie sub aşteptări şi la grâu, fermierii, care au trecut de jumătatea campaniei de recoltare, înregistrând cantităţi între 2.000 şi 4.000 de kilograme/hectar. Până ieri s-au recoltat aproape 72.000 hectare din cele peste 140.000 însămânţate, fiind şi zone în care agricultorii se declară mulţumiţi, dar şi altele în care spicul doar părea frumos, rezultatele fiind dezamăgitoare. De vină ar fi ploile care n-au venit în primăvară, când solul cerea apă, dar nu se mai opresc acum, producând îmbolnăviri la plantă.
„S-a înnegrit lanul. Sunt ciuperci care atacă culturile. Mai consumă şi ele din bob, după ce că şi aşa seceta din sol înregistrată în primăvară a redus şansele pentru producţii bune”, a declarat Olga Florica, din cadrul Direcţiei de Agricultură Judeţene.
Aproape de final se află campania de recoltare la orz, producţia medie situându-se în jurul valorii de 2.500 kilograme/hectar, dar şi cea la orzoaica de toamnă, cu o producţie medie de 2.600 kilograme/hectar. Rapiţa pentru ulei, cultivată iniţial pe 11.954 de hectare, dar întoarsă în parte în primăvară şi afectată pe suprafeţe destul de mari de grindina căzută în mai în sudul judeţului, dă producţii medii de 1.000 kilograme/hectar, până luni fiind recoltate aproape 2.000 de hectare.
Şi mazărea boabe se adună din câmp, fiind recoltate 318 hectare, din 1.415. Între timp s-au eliberat 6.250 de hectare de teren, iar pe 4.400 fermierii deja au finalizat arăturile de vară. Cât de rodnic a fost însă anul, pentru păioase şi culturile deja aduse în hambare, este încă prematur de stabilit, mai spune consilierul DAJ, pentru că din suprafeţele totale raportate iniţial se