Când ne hotărâm să ţinem o dietă, la prima vedere pare a fi suficient să stabilim un program alimentar cu ce şi cât să mâncăm pentru a ajunge la greutatea dorită. În practică, lucrurile nu stau chiar aşa. Nutriţionista Marie Vrânceanu ne dezvăluie care sunt regulile unei diete de succes.
Dacă dieta merge greu este pentru că în spatele unor obişnuinţe alimentare incorecte se ascunde un aspect mult mai profund legat de percepţia pe care o avem despre noi şi corpul nostru. „Dacă, pe de o parte, corpul nostru exprimă ceea ce simţim, pe de altă parte, acelaşi corp activează în noi gânduri, emoţii, comportamente care nu de fiecare dată sunt în concordanţă cu realitatea”, susţine nutriţionista Marie Vrânceanu, de la Cabinetul de Nutriţie şi Nutrigenetică Eurodiet.
Ce trebuie schimbat
Dieta presupune o serie de modificări comportamentale care, chiar dacă au susţinerea specialistului, pot avea conotaţii nu doar la nivel biologic, ci mai ales psihologic. „Foarte multe persoane grase sunt alimento-dependente şi, în cazul lor, o dietă hipocalorică nu face decât să agraveze lucrurile şi să ducă la „falimentul” sigur al curei de slăbire. Deseori, obezul are o percepţie negativă despre propriul aspect fizic, ceea ce va crea un raport conflictual cu propriul său corp în plan psihologic. Evident, schimbarea obişnuinţelor alimentare nu e un lucru uşor”, afirmă specialistul.
Reguli care garantează succesul
1.Faceţi o rutină din respectarea orelor de masă. Astfel, nivelul zahărului în sânge va rămâne constant şi nu veţi obosi.
2.Nu săriţi peste mese pentru că, de foame, veţi mânca mai mult!
3.Nu mâncaţi tot din farfurie!
4. Premiaţi-vă! Dacă mâncarea are pentru voi impact asupra stării de spirit, în loc de chipsuri, popcorn, dulciuri, alcool, serviţi o salată de fructe.
@N_P