Tot mai puţini copii sunt adoptaţi, după modificarea legii, şi tot mai puţine familii sunt atestate pentru a înfia un micuţ abandonat
Anul trecut, numărul adopţiilor a scăzut la o treime faţă de 2011
Numărul constănţenilor care au deschis procedura de adopţie anul trecut, după ce legea a fost schimbată, a scăzut la aproape o treime. Potrivit informaţiilor existente în baza de date a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Constanţa, în anul 2011, înainte de modificarea legislativă, au deschis procedura de adopţie internă un număr de 164 de familii, iar în anul 2012 doar 61. Din datele statistice se observă că, imediat după adoptarea legii, numărul celor care şi-au depus documentaţia necesară pentru adopţie a scăzut drastic exact din luna aprilie 2012, data apariţiei legii, şi chiar sunt luni, cum ar fi septembrie, în care nu s-a deschis nicio procedură de adopţie. În anul 2011, media celor care începeau procedurile de adopţie era de 13, iar în anul 2012 a scăzut la cinci.
Pentru a putea adopta, părinţii sunt nevoiţi să obţină un atestat în acest sens. După schimbarea legislaţiei, perioada de valabilitate a atestatului a crescut de la unu la doi ani. Chiar şi în aceste condiţii, multe familii s-au reatestat deoarece nu au reuşit să adopte un copil până la expirarea termenului. Numărul familiilor atestate a fost, în anul 2011, de 111, dintre care 34 au fost reatestate şi trei au fost respinse. În ce priveşte anul 2012, doar 79 de familii au mai obţinut atestate.
Descurajaţi de legislaţia care îngreunează procedura de adopţie, de la începutul acestui an şi până în prezent, doar 21 de familii din Constanţa au deschis procedura de adopţie şi, dintre acestea, au primit încredinţare spre adopţie doar douăsprezece.
O altă modificare face referire la majorarea perioadei de evaluare, de la 60 la 120 de zile pe