Mărirea taxelor judiciare de timbru transformă procesele într-un lux pe care puţini şi-l mai pot permite. S-a ajuns şi la plata unor sume de 25 de ori mai mari. Avocaţii ieşeni, dar şi justiţiabilii sunt îngroziţi.
Sistemul judiciar stă pe un butoi de pulbere. Ultima măsură a Guvernului, de majorare a dărilor pe care trebuie să le plătească oricine vrea să deschidă un proces civil, este considerată de cei mulţi începutul sfârşitului.
OG 80/2013 introduce taxe judiciare de timbru noi şi le majorează substanţial pe cele existente. Sunt vizate categorii de procese foarte răspândite, cum ar fi divorţul, partajul, contestarea amenzilor, dar şi cereri care apar pe parcursul procesului, cum ar fi cele privind schimbarea judecătorului, strămutarea procesului, copii după acte. Se ajunge astfel, de la dublarea taxelor, chiar şi la o majorare de 25 de ori!
„Foarte puţini îşi vor mai permite să deschidă procese”
Avocaţii ieşeni au explodat de indignare. „Taxele existente au crescut exponenţial şi s-au introdus altele, cum ar fi pentru contestarea procesului verbal de contravenţie. Dacă vin la instanţă cu un acord de mediere, oamenii vor plăti 20 de lei şi, dacă înţelegerea priveşte transferul unui drept de proprietate, un anumit procent din valoarea patrimonială. În aceste condiţii, este îngrădit accesul la justiţie. Foarte puţini îşi vor mai permite să deschidă procese. Şi aşa, oamenii se plângeau că nu fac faţă. Guvernul nu vede că nu au bani nici pentru coşul zilnic?”, ne-a spus avocatul Liviu Bran.
Ieşenii întâlniţi pe holurile Palatului de Justiţie erau şi ei bulversaţi. „De la Revoluţie, tot mă cert cu rudele pentru nişte pământ. Am venit aici să aflu cât m-ar costa un proces şi m-am speriat! Mai bine mă las păgubaş. Păi ce, eu am fabrică de bani în curte? Oricum, aici mori cu dreptatea în mână”, ne-a spus Gheorghiţă Marcu. @