Cum a putut pune la cale o asemenea oroare un copil care era odată mândria celor ce l-au educat? Aintrat primul la admitere la facultate, după ce a terminat unul din cele bune colegii din Iaşi - „Racoviţă“ - unde ar fi câştigat şi concursuri naţionale. Oliver Stan a intrat în 1993 la o facultate la care concurenţa era acerbă atunci, vestita „Electro“, cu o medie extraordinară la admitere scris: 9,50. În scrisoarea către Băsescu menţionează că această medie l-a pus în capul listei de admitere, pe primul loc. După o serie de note foarte bune în primul an, ceva s-a întâmplat cu el. Începuse oare nebunia? În anii care au venit, notele au scăzut dramatic. A vrut să se înscrie la doctorat, dar a fost refuzat. Mama lui spune că asta ar fi contribuit la frustrarea sa.
„Teroristul“, încurajat de mamă să nu ia tratamentul
Oliver Stan suferea enorm din cauză că realizase un film pe care îl postase pe internet, dar care nu era băgat în seamă de nimeni. Prin gestul său, el pare să fi dorit să atragă atenţia presei asupra sa.
Atentatorul care a intenţionat să arunce în aer amfiteatrul plin cu studenţi a trecut prin mai multe momente tumultuoase de-a lungul vieţii sale. La baza atentatului s-au aflat numeroase nelinişti pe care le avea Oliver Stan, bărbatul în vârstă de 38 de ani, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Bărbatul a recurs la acest gest pentru că voia să atragă atenţia televiziunilor asupra unui filmuleţ pe care l-a realizat şi pe care-l postase pe Internet. Suferea că nu are audienţa pe care credea că o merită. Mama acestuia a făcut dezvăluiri şocante şi a recunoscut că ea este cea care l-a îndemnat pe fiu să nu-şi mai ia tratamentul, deşi medicii i-au explicat care sunt riscurile. La fel ca şi în cazul celorlalţi bolnavi psihic, de monitorizare nu s-a ocupat nimeni, odată ce bărbatul a părăsit spitalul. Ultima externare din spital al lui Oliver