Rezultatele recensământului din 2011, date recent publicităţii, relevă o realitate îngrijorătoare pentru politicieni: numărul persoanelor analfabete a scăzut cu peste jumătate, din 2002 şi până în prezent. Astfel, dacă în urmă cu unsprezece ani mai bine de jumătate de milion de români se semnau cu degetul mare, astăzi cifra este de doar 245.400, iar specialiştii estimează că, în acest ritm, analfabeţii vor dispărea definitiv în mai puţin de un deceniu.
“Suntem extrem de îngrijoraţi şi de indignaţi de indiferenţa autorităţilor faţă de acest fenomen”, ne-a declarat un reprezentant al ONG-ului “Cine are carte n-are parte”. Potrivit acestuia, analfabeţii au constituit, cândva, alături de urşi şi de lupi, mândria meleagurilor mioritice: “Pe vremea lui Burebista, a lui Mircea, a lui Mihai şi chiar mai târziu, pe timpul fanarioţilor, numai codrii Vlăsiei erau mai deşi decât analfabeţii, în ţările române. Dar, de la Cuza încoace, şi unii, şi ceilalţi au început să fie eradicaţi cu cruzime.
Chiar şi Ceauşescu i-a vânat fără milă, având ambiţia prostească să aibă tot românul bacul la activ. Acum, guvernul Ponta văd că se laudă că a crescut numărul absolvenţilor de liceu şi nu face nimic pentru a împiedica extincţia analfabeţilor, o specie atât de preţioasă pentru oamenii politici”.
Am încercat să aflăm şi opinia autorităţilor în privinţa fenomenului, iar un consilier binevoitor ne-a declarat: “Cunosc acuzaţiile aduse, cum că am încerca să distrugem analfabetismul, dar vă spun că ele sunt false. De 23 de ani, indiferent de partidul căruia îi aparţinem, noi, politicienii, am făcut tot posibilul să ocrotim analfabeţii, împiedicându-le pe educatoarele, învăţătoarele şi profesoarele nemiloase să-i vâneze.
Pe de altă parte, am iniţiat şi numeroase programe socio-culturale pentru salvarea analfabeţilor: “Telenovela pentru toţi”, “Paranghelia salvează România”