Parchetul General a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Liviu Pop, fost ministru interimar al Educaţiei şi actual senator, în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat că ar fi avantajat patrimoniul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Procurorii au apreciat că în această cauză nu se poate reţine săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii, potrivit Mediafax.
Liviu Pop a cerut Curţii de Apel Bucureşti anularea raportului ANI din 9 noiembrie 2012, instanţa respingând solicitarea în 20 februarie 2013, considerând că este inadmisibilă.
Decizia a fost contestată de Liviu Pop la instanţa supremă, urmând să fie judecată în 7 martie 2014.
Senatorul Liviu Pop a spus, la ieşirea din sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că a făcut o completare a declaraţiei pe care a dat-o în acest dosar în calitate de făptuitor.
Liviu Pop a arătat că „este legat de plângerea ANI în legătură cu ordinul emis în calitatea sa de ministru, privind plata cotizaţiei de sindicat pentru sindicalişti“.
„Este o procedură internă ce trebuia făcută. Eu nu le-am spus nimic nou procurorilor faţă de ce am spus la ANI când am fost chemat. Le-am spus de ce am emis ordinul, ce are în spate acest ordin şi care au fost paşii urmaţi. Nu am comis nicio ilegalitate, acela fiind un ordin comun semnat de trei miniştri“, a mai spus Pop.
Acesta a precizat că actul normativ „era un ordin comun şi a fost emis în baza unei sentinţe a unei Curţi de Apel, acesta fiind în prezent abrogat, deci nu mai este valabil“. Pop a menţionat că ordinul a fost elaborat pentru profesorii care se aflau în sindicate.
Pop, reclamat de ANI la Parchet în noiembrie 2012
În noiembrie 2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat la Pa