Nu este suficient doar consumul unui iaurt sau lapte cu cereale la micul dejun, pentru a avea oase sănătoase şi puternice, aşa cum multe persoane tind să creadă. Nu greşim, dacă privim cu un ochi critic; aportul de calciu pe care îl consumăm, deoarece o persoană are nevoie de 1.000 de miligrame, zilnic.
Pe lângă calciu, structura osoasă, pentru a se păstra puternică şi sănătoasă, are nevoie şi de vitamina D, pentru absorţia optimă de calciu. Renuţarea la fumat şi o viaţă activă pot contribuii foarte bine la sănătatea fizică şi automat la cea osoasă. Laptele din comerţ nu asigură cele 1.000 miligrame de calciu necesare unei bune funcţionări, de aceea vom selecta cu grijă alimentele în dietă, eliminându-se pe cele care ne fac rău.
"Este vorba despre un echilibru de alimente", spune Joan A. McGowan, Ph.D., director al diviziei de NIH de Boli musculo-scheletice. Există alimente bune şi alimente care trebuie evitate.
Diferenţierea alimentelor bune, de cele mai puţin bune, pentru o persoană predispusă la boli ale oaselor este fundamentală, deoarece acestea joacă un rol important în prevenirea şi ameliorarea primelor simtome. Persoanele care au în familie părinţi sau alte rude care suferă de osteoporoză trebuie să ia în calcul acest lucru.
Iată cele cinci alimente, care fac rău organismului.
1. Cafeaua este inamicul numărul unu al oaselor, deoarece aceasta împiedică buna absorţie. „Atunci când aportul de cofeină este mare, cea mai mare parte din calciu este eliminată prin urină”, susţine McGowan.
2. Sucurile acidulate conţin fosfor, un agent de aromatizare, care dăunează în timp.
3. Sarea este un alt incrediet care trebuie consumat moderat, deoarece elimină calciu din organism prin transpiraţie şi prin urină. Nivelul ridicat de sodiu nu este benefic pentru organism.
4. Alcoolul e