Dinu Zamfirescu, membru în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), prezent la Sibiu la vernisajul expoziției ”Securitatea-Instrument al dictaturii”, a declarat despre instituția din cadrul căreia face parte că a început să fie mai deschisă în ultimii ani, însă încă mai sunt legi care nu permit cercetarea tuturor aspecctelor legate de poliția politică din poerioada comunistă.
Acesta a declarat că CNSAS-ul trebuie să se supună legilor Parlamentului, în condițiile în care mulți dintre foștii securiști sunt avocații și parlamentarii de astăzi.
În viitor, desigur, problemele de cercetare sunt cele care vor lua amploare. Actualmente, suntem și noi legați de anumite legi care într-un fel ne încorsetează. Parlamentarii sunt cei care fac legile și noi trebuie să ne supunem acestor legi. Și uneori, sigur, au fost influențe în cazul parlamentului, care să mai reducă puțin din obiectivele respective (obiectivele de cercetare ale CNSAS n.r.). Spre exemplu, avocații, notarii, care numai la cerere pot fi cercetați. Nu trebuie să fie un secret, mulți ofițeri de securitate au devenit avocați și, unii și parlamentari”, a declarat Dinu Zamfirescu.
SRI și CIE păstrează multe documente care ar trebui cercertate sub pretextul siguranței naționale
Potrivit declarațiilor acestuia, cercetarea CNSAS este cu atât mai mult îngreunată de păstrarea ca secrete de siguranță națională a mai multor dosare de către SRI și CIE.
”Încă mai sunt anumite servicii din țară, SRI și CIE, care încă mai păstrează multe arhive care ar trebui să fie la CNSAS, care nu ni-s puse la dispoziție, invocându-se de multe ori siguranța națională. cred eu, că este pe undeva destul de eronat”, a spus Dinu Zamfirescu.
România este printre primele trei țări fost comuniste, alături de Germania și Polonia, care are o arhivă a