România are în continuare un aparat administrativ care nu performează din lipsa resurselor financiare, dar şi din lipsa criteriilor de performanţă, a declarat premierul Victor Ponta într-o ediţie specială la RomâniaTV.
Astfel că Legea salarizării în sistemul bugetar ar urma să se modifice din nou. Noua lege va avea la bază mai multe principii: diferenţa dintre salariul cel mai mic şi cel mai mare să fie de 1 la7, iar şeful instituţiei să aibă "o anumită flexibilitate" în a decide numărul de angajaţi şi nivelul de salarizare a acestora, "în funcţie de performanţă şi de necesităţi". Salariul minim ar urma să crească la 1.000 de lei lunar.
Raportul dintre limita minimă şi cea maximă a salariilor bugetarilor va ajunge la 1-7, iar introducerea noii legi a salarizării va determina şi modificarea Legii funcţionarului public, astfel încât şefii de instituţii să aibă o mai mare "flexibilitate" în aranjarea grilei, a afirmat premierul Ponta.
"În acest moment nu există un text al legii salarizării. Există o viziune. Avem în continuare un aparat administrativ care nu performează din lipsa resurselor financiare, dar şi din lipsa criteriilor de performanţă. Un prim pas este acela al desfiinţării posturilor vacante. Multi şefi de directii rămăsesră şefi, deşi aveau în subordine numai locuri vacante. Am reușit să deblocăm sistemul de 7 la 1. În suma generală pentru cheltuieli cu personalul, avem un plafon de 7% din PIB conform acordului cu FMI, vreau să las o posibilitate mai flexibilă, pentru ca între un minim și un maxim să dau mai multă libertate conducătorilor de instituții, care să țină cont de necesitatea fiecărui angajat.
Acum, dacă-i unul care nu munceşte, nu poţi să-l dai afară. Trebuie să-l bagi în comisie, dar mai bine te laşi păgubaş. Şi, pe de altă parte, pe unul care munceşte nu poţi să-l plăteşti mai bine. Eu