Un mormânt paleolitic, vechi de 14.000 de ani, a fost descoperit în premieră în Franţa, în localitatea Cuges-les-Pins din apropiere de Marsilia, generând entuziasmul arheologilor francezi, care consideră că această descoperire este una excepţională, informează AFP.
"Am ales să prezentăm descoperirea în timp ce ea se află în stadiul de şantier (arheologic), întrucât evenimentul este unul excepţional", a declarat Vincent Mourre, un arheolog specializat în preistorie. După părerea sa, până acum erau cunoscute doar aproximativ 30 de morminte de acest tip, toate situate în peşteri sau în adăposturi din Peninsula Italică.
"Este primul mormânt paleolitic în aer liber", a adăugat el. Acest arheolog a descoperit, în septembrie 2011, în ultimele zile ale lucrărilor de prospectare efectuate de Institutul Naţional de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP), pe un sit de 1,8 hectare pe care trebuia construit un centru comercial, un fragment de craniu.
"Am datat mormântul în raport cu faciesul cultural (tipul de silex şlefuit, n.r.) care era cunoscut în Italia şi în sud-estul Franţei. E un mormânt din Epigravettien" (perioadă din paleoliticul superior, n.r.), a precizat cercetătorul francez.
În mormânt, scheletul, din care poate fi văzut craniul cu cele două rânduri de dinţi perfect conservaţi, este pe cale de a fi dezgropat cu minuţiozitate, cu ajutorul unor perii, pense şi al altor instrumente.
După ce vor fi extrase, rămăşiţele umane şi obiectele din mormânt vor fi analizate de specialişti în laborator timp de mai multe luni, pentru a realiza mai ales datarea mormântului cu carbon 14 şi pentru a determina compoziţia urmelor de ocru găsite pe anumite obiecte.
Un mormânt paleolitic, vechi de 14.000 de ani, a fost descoperit în premieră în Franţa, în localitatea Cuges-les-Pins din apropiere de Marsilia, generând entuziasmul arheologilor f