Salariile profesorilor din Ungaria vor fi majorate în medie cu 34% de la 1 septembrie şi vor creşte treptat până în 2017, a declarat ministrul resurselor umane Zoltan Balog, citat de Portfolio.hu.
Salariile vor fi majorate treptat în medie cu 10% în fiecare an până în 2017, a menţionat ministrul. De creşterile salariale vor beneficia 150.000 de profesori de şcoală primară şi de gimnaziu.
„Suntem încrezători că va creşte şi calitatea educaţiei odată cu majorarea salariilor“, a spus Balog. Sistemul ungar de învăţământ este în mare parte de stat şi obligatoriu.
Profesorii vizaţi câştigă în medie 160.000 de forinţi (544 euro) pe lună, sub media naţională de 230.000 de forinţi (782 euro).
Prin creşterea anunţată guvernul realizează anul acesta 60% din majorarea totală promisă, faţă de 50% cât intenţiona iniţial.
Creşterile de cheltuieli vin la doar două săptămâni după ce guvernul a introdus în parlament un pachet de măsuri pentru consolidarea bugetului şi se datorează unor noi standarde de salarizare aprobate de guvern.
Decizia vine, de asemenea, la trei săptămâni după ce Comisia Europeană a propus scoaterea Ungariei din procedura de deficit excesiv, prin care forţează ţările să respecte ţintele bugetare stabilite prin legislaţia UE.
Noile standarde de salarizare din sistemul de învăţământ, lansate anul acesta, au făcut iniţial parte din proiectul de buget pentru 2013, dar au fost eliminate prin primul pachet de măsuri de consolidare fiscală anunţat în octombrie anul trecut de, pe atunci, ministrul economiei Gyorgy Matolcsy, cu scopul de a reduce cheltuielile. Actualizarea planului de convergenţă trimis la Bruxelles în aprilie prevedea că noua scală de salarizare va fi lansată în 2014.
Creşterile salariale ar putea ajuta partidul premierului Viktor Orban să urce pe scara popularităţii înaintea alegerilor naţionale di