O persoana din patru recunoaste ca a dat mita cel putin o data catre o institutie publica, in ultimul an, potrivit unui sondaj efectuat in 95 de tari de catre Transparency International.
Astfel, Sierra Leone are cel mai mare numar de respondenti care au admis ca au platit mita – 84%. Sapte din noua dintre tarile cu cea mai mare rata de mita sunt din Africa sub-sahariana.
Pe locul doi se afla Liberia, unde 75% dintre respondenti au spus ca au dat cel putin o data mita, urmata de Yemen, cu o rata a mitei de 74% si Kenya - 70%.
Tarile cu cea mai scazuta rata de mituire (1%) raportate sunt Danemarca, Finlanda, Japonia si Australia, potrivit Barometrului global al coruptiei publicat marti de organizatia Transparency International si citat de BBC.
In Romania, rata de acordare a mitei este de 17%, ocupand a opta pozitie dintre tarile europene participante.
Sondajul pentru care au fost chestionati 114.000 de oameni din 107 tari, a evidentiat cateva aspecte principale privind coruptia la nivel mondial.
Potrivit Barometrului global al coruptiei, 27% dintre respondenti au spus ca in ultimul an au platit mita la contactul cu un serviciu sau institutie publica.
Peste jumatate dintre participanti sunt de parere ca situatia coruptiei s-a agravat in ultimii doi ani.
In sondaj se mai arata ca posibilitatea de a da mita este de doua ori mai ridicata in cazul locuitorilor unei tari sarace decat in cazul celor din statele mai dezvoltate. In una din trei tari, cea mai multa mita ii revine politiei, iar in aproape una din cinci tari, topul coruptiei este condus de institutiile de justitie.
Din Europa au participat 28 de tari, cea mai mare rata de acordare a mitei fiind in Ucraina (37%), urmata de Republica Moldova (29%) si Bosnia si Hertegovina (28%).
O persoana din patru recunoa