Eventualele beneficii şi prejudicii pentru sănătate ale suplimentelor de vitamine fac obiectul unor polemici de mai mult timp. Unii experţi consideră că produsele alimentare din zilele noastre nu ne pot furniza cantitatea necesară de oligoelemente şi se impune consumul unor suplimente de vitamine în acest sens. Alţii pun la îndoială însăşi ideea că suplimentele de vitamine sunt benefice şi că ar putea îmbunătăţi starea de sănătate a omului.
Cu toate că experimentul s-a realizat pe rozătoare, nu pe oameni, rezultatele sunt uimitoare, potrivit Agerpres.
Astfel, observaţiile au fost duse asupra şobolanilor din subfamilia Arvicolinae. O parte din rozătoarele implicate în experiment au primit o alimentaţie obişnuită, în timp ce hrana celui de-al doilea grup a fost suplimentată cu vitaminele C şi E. De regulă, dozele mari de antioxidanţi în dietă ar fi trebuit să încetinească procesul de îmbătrânire. În mod obişnuit, şobolanii din această subfamilie trăiesc aproximativ 500 sau 600 de zile. Cu toate acestea, vitaminele au provocat un efect contrar: speranţa medie de viaţă a fost redusă cu 25% în cazul şoarecilor care au primit suplimente de vitamine.
“Când am început studiul nostru, ne aşteptam ca speranţa de viaţă a şobolanilor să crească, aşa cum s-a întâmplat cu rozătoarele dintr-o cercetare anterioară. Şi am fost foarte surprinşi când acest lucru nu s-a întâmplat”, citează Daily Mail o declaraţie făcută de profesorul Colin Selman, de la Universitatea din Glasgow.
Potrivit acestuia, rezultatele arată că dozele mari de antioxidanţi au efecte diferite în funcţie de specie.
Cele mai populare suplimente de vitamine în rândul britanicilor sunt C, E şi beta-carotenul – un pigment conţinut în morcovi, roşii şi broccoli. Aproximativ zece milioane de oameni din Marea Britanie consumă în mod regulat aceste vitamine. Dar experţii trag un semnal de ala