Nu, inca nu exista „Mafia weekly” sau „Cosa Nostra Giornale”. Exista, in schimb, publicatia mafiei japoneze „Yamaguchi-gumi Shinpo”, adica „ziarul clanului Yamaguchi”, unul dintre cele mai puternice si simportante din Tara Soarelui Rasare.
Revista a aparut recent si, potrivit presei nipone, cuprinde inclusiv o rubrica de poezie. Publicatia nu se vinde la chioscuri si, evident, nu exista abonamente. Oricum, 28.000 de membri ai mafiei japoneze, Yakuza, au primit primul numar, care numara 8 pagini si a aparut cu un editorial semnat de „patronul” clanului, Kenichi Shinoda.
Potrivit cotidianului Sankei Shimbun, care a facut rost de „ziarul clanului Yamaguchi”, Kenichi Shinoda scrie in articolul sau adresat tinerei generatii a yakuza despre valori si disciplina, doua elemente cheie care au conferit forta mafiei nipone secole la rand. El aminteste ca vremurile sunt dure si ca mafia japoneza nu trebuie sa uite de obligatiile ei, daca vrea sa-si dezvolte afaceri si sa faca profit, noteaza, la randul lui, cotidianul Mainichi Shimbun.
Dar revista, a carui periodicitate nu a fost precizata, contine, totodata, si rubrici mai „usoare”: o pagina cu jocuri si probleme de Go sau Shogi, o cronica de poezie cu poeme traditionale nipone, dar si o rubrica de monden, unde cititorii pot afla, spre exemplu, detaliile ultimei partide de pescuit a clanului.
La fel ca mafia italiana sau triadele chineze, yakuza este foarte activa in numeroase domenii, de la jocuri, la trafic de droguri si prostitutie. Ea dispune de interese in sectoarele financiar si imobiliar. Organizatiile yakuza nu sunt oficial ilegale, iar activitatile lor au fost mult timp tolearate de autoritati, dar arsenalul legislativ antimafia s-a intarit in ultimii ani si sindicatele crimei organizate sunt tot mai nelinistite de eventuale actiuni ale politiei.
Numarul membrilor yakuza a scazut in