Procurorii au respins plangerea facuta de Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru in legatura cu plagiatul lui Victor Ponta, iar motivele acestei decizii au starnit indignarea celor trei semnatari. Justitia a revenit, ca in vremea lui Adrian Nastase, la starea de obedienta fata de politic, acuza Adrian Papahagi.
"E graitor ca experti internationali independenti, fara miza politica, au recunoscut plagiatul in teza de doctorat (folosita in parte in volumul publicat), in timp ce institutiile din subordinea domnului Ponta l-au albit in acest caz", mai spune acesta intr-un interviu acordat Ziare.com la o zi dupa ce in mass-media a aparut informatia ca procurorii nu sunt de acord ca Victor Ponta a plagiat, in ciuda raportului intocmit de expertii consultati de Universitatea Bucuresti, care a cerut retragerea titlului de doctor.
Contestatia privind NUP lui Ponta pentru plagiat, respinsa
Adrian Papahagi, care si-a luat doctoratul la Sorbona dupa sase ani de munca asidua, prezinta cateva dintre motivele "halucinante" invocate de procurorii care refuza sa trimita dosarul in instanta si afirma ca "e improbabil ca un politician activ sau un demnitar sa aiba timp si de doctorat".
Desi acuza Guvernarea PSD ca isi protejeaza "clientela politica", adica fabricile de diplome, plagiatorii din invatamantul superior, precum si pe cei care cumuleaza functii de rector, ministru, parlamentar sau dau spaga la bacalaureat, Adrian Papahagi spune ca miza acestui "caz iconic" nu este nicidecum politica.
Cinstea si "curatarea sistemului de invatamant" reprezinta adevarata miza, subliniaza Adrian Papahagi in interviul acordat Ziare.com.
Care au fost principalele motive pentru care s-a dat prima data NUP in acest caz si cine a fost procurorul care a luat decizia de a nu-l deferi Justitiei pe Victor Ponta?