Guvernul britanic va repatria majoritatea puterilor cedate Uniunii Europene în materie de justiție penală, dar va păstra Mandatul de Arestare European (MAE), deși îi va limita aplicabilitatea. Ministrul de interne, Theresa May, a anunțat în Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului) că Marea Britanie va ieși din sfera de aplicabilitate a tuturor celor 133 de măsuri europene în domeniul politicii penale, încercând ulterior să readopte doar 35 dintre ele.
Pachetul de măsuri anunțat de guvern constituie una dintre cele mai masive repatrieri de prerogative de la UE din ultimii 40 de ani.
Retragerea anunțată trebuie făcută din totalitatea măsurilor la nivel european, deoarece așa a fost negociată de către fostul guvernul Laburist, condus la acea vreme de Tony Blair, fie toate, fie niciuna.
Guvernul britanic dorește apoi să negocieze readoptarea unui număr mai redus de măsuri europene, dar acest lucru va trebui aprobat de toate celelalte 27 de state membre.
De departe cea mai importantă dintre măsuri este MAE, introdus în 2004, un instrument extrem de puternic care înlocuiește tratatele bilaterale de extrădare în statele membre.
MAE este un instrument juridic transnațional mai rapid, iar Partidul Conservator al premierului David Cameron a promis în campania electorală din 2010 abandonarea sa de către Marea Britanie.
Premierul Cameron și ministrul său de interne au fost nevoiți să renunțe la această promisiune, în primul rând datorită opoziției partenerului de guvernare, Partidul Liberal Democrat, care este euro-entuziast. MAE – pro și contra
Criticii abandonării MAE dau exemplul extrădării rapide în 2005 din Italia a unui suspect islamist în atentatele cu bombe ratate din ziua de 21 iulie a acelui an, precum și extrădarea marilor fraudatori refugiați în Spania, în așa numita Costa del Crime (Coasta Infracțiunilor)