Peste 78.000 dintre cei înscrişi în sesiunea de vară nu au reuşit să promoveze
În România, 55% dintre antreprenori nu au în plan noi angajări pentru acest an
Cei care vor să angajeze au mari probleme în a găsi personal calificat
Rata de promovabilitate scăzută de la examenul de bacalaureat din ultimii ani are efecte negative atât asupra celor care nu şi-au câştigat dreptul de a urma studii superioare, dar şi pentru puţinii angajatori care au planuri pentru anul acesta de a recruta personal.
Anul acesta la sesiunea din vară a examenului de bacalaureat, din totalul de 188.842 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 175.489. Dintre aceştia 138.160 au fost din promoţia de anul acesta şi 37.338 din promoţiile anterioare. Conform datelor publicate de Ministerul Educaţiei, rata de promovabilitate este, înainte de rezolvarea contestaţiilor, de 55,4%. În aceste condiţii peste 78.000 de elevi nu au reuşit să treacă anul acesta cel mai important examen de la finalul ciclului liceal. Acestora li se mai adaugă încă peste 13.500 de elevi care nu s-au mai prezentat la examen. Astfel peste 91.000 de elevi au opţiunea de a urma cursuri postliceale, de a nu face nimic sau de a se angaja.
Pentru cei care vor să se angajeze, veştile nu sunt deloc bune, în condiţiile în care majoritatea angajatorilor din România nu găsesc motive de a-şi lărgi capitalul uman de care dispun.
Mai mult de atât, puţinii angajatori care vor să-şi mărească echipele de personal au probleme în a găsi personal calificat. În condiţiile în care majoritatea liceelor din România nu oferă niciun fel de diplome de calificare, bazinul de talente la care ar putea apela angajatorii devine din ce în ce mai restrâns.
Potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută, în România, angajatorii raportează un deficit de talente de 54%, în creştere cu 9 puncte procentuale comparativ cu 201