Săltat de acasă luni dimineaţă într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, valutistul sucevean Daniel Andronic (39 de ani) a fost lăsat în libertate de procurori, care au luat faţă de acesta măsura preventivă a interdicţiei de a părăsi ţara.
Dacă luni autorităţile anunţau că prin casele de schimb valutar din Suceava ale lui Andronic s-au spălat în jur de 1.000.000 de euro, sumă preluată de la valutiştii din Botoşani, ieri, anchetatorii acestui dosar estimau că în realitate suma ar fi de 2.000.000 de euro.
Ce acuzaţii i se aduc lui Andronic
Ancheta procurorilor botoşăneni a vizat iniţial activitatea a doi valutişti din judeţul vecin, Maricel Ungureanu (50 de ani) şi Vasile Gheorghiţă (41 de ani) toţi din municipiul Botoşani. Împotriva celor doi, spre finele lui februarie a.c., s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală prin ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile şi spălare de bani.
Anchetatorii explicau la vremea respectivă că cei doi desfăşoară activităţi de schimb ilegal de valută, iar prin nedeclararea veniturilor obţinute, în urma unor astfel de activităţi, se sustrag de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Sumele de bani obţinute din schimburile valutare erau reintroduse în circuitul economic tot pentru astfel de activităţi ilicite sau prin acordarea de împrumuturi cu camătă. Împrumuturile se dădeau în lei sau valută, iar dobânda era de 10% pe lună.
Cercetările s-au extins şi asupra altor valutişti din Botoşani: Petru Matei (58 de ani), Marcel Buragă, de 52 de ani, Jan Dreţcanu, de 50 de ani, şi Aurel Matei, de 60 de ani.
Din martie şi până zilele trecute, anchetatorii botoşăneni au stat cu urechile la telefoanele suspecţilor, concluzionând că, în perioada martie - iunie a.c., suspecţii au făcut un număr important de schimburi